Kas naujo ant prekystalių

Naujajame turguje - Velykų stalo gėrybės

2014-04-11

 

 

 

 

 

 

 

 

Artėjant didžiajai  pavasario šventei, vienu iš maloniausių rūpesčių kiekvienai šeimininkei tampa velykinio stalo ruošimas. Pagal senovės tradicijas, per Velykas viskas, ką dedate ant stalo, turi būti labai šviežia ir gaivu: ir maistas, ir puošyba turi dvelkti prabudusiu pavasariu, žaluma, baltumu, lengvumu. Visi Klaipėdos naujojo turgaus prekiautojai jau pasiruošę Velykoms ir laukia pirkėjų antplūdžio, kuris kasdien vis didėja. Pasak turgaus atstovų, prekyba velykiniu laikotarpiu (savaitę prieš Velykas) išauga 2-3 kartus.
 
Populiariausi produktai prieš Velykas, be abejo, yra kiaušiniai, taip pat pirkėjai noriai renkasi žuvį - silkę, skumbrę, menkę. Iš mėsos produktų populiarūs kiaulienos ir jautienos liežuviai, įvairūs vyniotiniai, šaltiena. Likus savaitei iki didžiosios šventės, žmonės pradeda ruošti ir marinuoti mėsos gaminius: žąsį, antį, kalakutą, kiaulienos kepsnius.
 
Beje, nors seniau lietuviai Velykų stalui dažniausiai virdavo veršienos kumpį, kurį patiekdavo prismaigstytą lašinukų, pasak naujojo turgaus atstovų, veršiena dabar nėra itin populiari mėsa pagrindiniam Velykų patiekalui ruošti - ją turguje siūlo tik viena prekybininkė, 1 kg veršienos kainuoja nuo 45 Lt.
 
Kaip ir anksčiau, taip ir prieš šias Velykas uostamiesčio naujasis turgus išlieka viena populiariausių vietų klaipėdiečiams apsirūpinti šviežiais maisto produktais. Tą patvirtina ir patys prekeiviai.
Paukštienos gaminiais prekiaujanti Marija Zaborienė teigia, kad pirkėjų pagausėjimas šioje turgavietėje jaučiamas prieš kiekvienas kalendorines šventes, tuomet visi prekeiviai dirba išsijuosę.
 
O šių metų velykiniai akcentai jau jaučiami visuose naujojo turgaus paviljonuose. Daržovių paviljono antrame aukšte įsikūręs saldumynų skyrius džiugina pirkėjų akis įmantriais velykiniais saldumynais: puoštais šakočiais, saldžiais "grybukais", tortais. Likus savaitei iki pavasarinį atgimimą simbolizuojančios šventės pardavėjos maloniai siūlys įsigyti ir neatsiejamą Velykų stalo atributą - Velykų bobą.
 
Velykiniam stalui ir valgiams puošti naujajame turguje miestiečiai ras itin gausų žalumynų, vaisių ir daržovių pasirinkimą: želmenys, krapai, svogūnų laiškai, salotos, špinatai, agurkai, pomidorai, bulvės, morkos, obuoliai - viskas šviežia ir gaivu, kaip ir pridera Velykų stalui. Ir, žinoma, pirkėjų naujojoje turgavietėje laukia dar vienas privalomas Velykų atributas - kiaušinių kalnais nukrauti stalai bei jų papuošimui skirti lipdukai.
 
Maistas ir Velykų tradicijos
 
Ant Velykų stalo turi būti gausu maisto - tada ir metai bus turtingi. Būtinas akcentas - balta staltiesė. Stalas tradiciškai puošiamas žalumynais. Seniau žmonėms tai buvo didžiausia atbundančios gamtos šventė.

Nuo senovės žmonės Velykų stalui rinkdavosi virtą, dažniausiai veršienos kumpį, kurį patiekdavo prismaigstytą lašinukų. Kumpį būtinai puošdavo bei skanindavo šviežiais svogūnų laiškais. Pirmųjų prasikalusių žalumynų dėdavo ir į kitus patiekalus, jais puošdavo stalą. Dar stalo puošybai buvo naudojamos ir ką tik pumpurus praskleidusių berželių, žilvičio šakos, pirmosios gėlytės.
Šventų Velykų stalas neįsivaizduojamas ir be išsipūtusio pyrago, dar vadinamo Velykų boba.

Dabar švenčiant Velykas valgiai iš dalies pasikeitę. Tai - įvairios salotos ir mišrainės, kalakutienos arba kitokios mėsos kepsniai su vaisiais, pavyzdžiui, džiovintomis kriaušėmis, arba marinuotais agurkais, įvairūs užkandžiai, tradicinė silkė ir pan. Valgiai papuošiami svogūnų laiškais, marinuotos ar virtos morkos gabalėliais, ridikėliais, petražolių šakele, džiovintais vaisiais. Valgoma su virtais ryžiais, daržovėmis, majonezu, krienais, padažais.
 

Susipažinti su informacija "Vakaru ekspresas"



< Visos naujienos