Savaitgalį šurmuliuos Klaipėdos Naujasis ir Senasis turgūs

Paskutinį pavasario savaitgalį, gegužės 29-30 dienomis, turėtų atgyti prekyba Klaipėdos Naujajame ir Senajame turguose. Vyriausybei sušvelninus karantino sąlygas ir prasidedant atostogų sezonui prekybininkai iš visos Lietuvos plūstelėjo į pajūrį tikėdamiesi sulaukti kurortuose jau poilsiaujančių pirkėjų.

Vasarą daugiau veiksmo

Kaip pastebi Klaipėdos „Naujojo turgaus“ direktorius Viačeslav Karmanov, atšilus orams turgavietėse visada padaugėja ir pirkėjų, ir pardavėjų.

Ypač prekybininkų gretos pagausėja pasibaigus mokslo metams, kai vaisių, uogų ir daržovių pardavėjams į pagalbą ateina atostogauti pradėję jų vaikai ir anūkai. Tuomet visiškai užsipildo Naujojo turgaus lauko prekyvietė, kur dabar karaliauja sodinukų ir lauko gėlių pardavėjai. Dar viena vasaros sezono prekybininkų kategorija – savo soduose ir daržuose derlių užauginę senjorai, o kiek vėliau – miško gėrybių rinkėjai. Beje, Klaipėdos turgaviečių pirkėjų gretas jau papildė į pajūrį poilsiauti atvykstanti publika iš visos Lietuvos.

„Niekam ne paslaptis, kad vasarą rūkytos žuvies, mėsos gaminius ar žalumynus pas mus perka ne tik poilsiautojai, bet ir maitinimo įstaigų savininkai ar perpardavinėtojai. Tik oras atšyla, prekybos pagyvėjimas iškart jaučiamas“, – pasakojo V. Karmanov.

Prekybininkų anšlagas

Visoje Lietuvoje šis pavasaris buvo kitoks. Koronaviruso karantino suvaržymai neišvengiamai palietė ir turgavietes. Vyresnio amžiaus prekybininkai, patenkantys į rizikos grupę, patys sustabdė veiklą, pramoninių prekių ir rūbų pardavėjams buvo uždrausta prekiauti, o sumenkus pasiūlai pirkėjų gretos irgi praretėjo.

Tačiau gegužės pradžioje turgavietėse panaikinus apribojimus prekybininkai grįžo su dar didesne energija. Vasaros sutiktuvėms Klaipėdos Naujajame turguje šį savaitgalį susirinks apie 30 prekybininkų iš visos Lietuvos ir net Latvijos, neskaičiuojant nuolat turgavietėje dirbančių prekeivių.

„Kiekvieną savaitgalį pas mus iš įvairių šalies vietų suvažiuoja iki 15 prekybininkų, kurie su savo auto vagonėliais dažniausiais įsikuria mašinų stovėjimo aikštelėje. Bet šį savaitgalį vietas užsirezervavo  dar virš 30 prekybininkų, amatininkų, tautodailininkų, tad bus užpildytos visos Naujojo turgaus teritorijos erdvės“, – sakė turgavietės direktorius.

Naujajame turguje prekybininkų anšlago laukiama penktadienį ir šeštadienį, o Klaipėdos Senajame turguje prekybos bumas bus šeštadienį, gegužės 30 dieną. Čia lauko prekybą pagyvins apie 15 atvyksiančių prekybininkų.

Pamėgtos prekės

„Jau trečius metus migruojantys prekybininkai reguliariais pasirenka mūsų turgavietes, todėl galiu konstatuoti, kad tarp Klaipėdos pirkėjų ir čia atvykstančių pardavėjų jau susiklostė tamprus ryšys – abipusė meilė“, – juokavo V. Karmanov.

Pasak šiuo metu ir Naujajam, ir Senajam turgui vadovaujančio direktoriaus, pirkėjų klausimai dažnai kartojasi: ar bus latviškų sūrių, ar atvažiuos aliejaus spaudėjai, ar medelynas atveš sodinukų.

„Į visus klausimus šįkart galiu atsakyti „Taip“. Kas anksčiau yra prekiavę mūsų turgavietėje, rezervavo vietas ir šiam savaitgaliui, vasaros sezono sutiktuvėms. Tik nepamirškime saugoti vieni kitus – turguje kaukės ir kitos asmens apsaugos priemonės dar privalomos“, – reziumavo pagrindinių Klaipėdos turgaviečių vadovas.